SPROK ANTAL Szoborbútorai / Net Tárlat

 

A Marcali Művelődési Központ Kortárs kiállításán az internet segítségével, a tehetséges iparművész , Sprok Antal különleges , fából készült bútorait mutatjuk be.

 

Az alkotóval a soproni diákéveink alatt ismerkedtem meg, az Erdészeti és Faipari Egyetem faipari mérnöki karán végzett, és már akkor is különleges szobrokat készített fából.

A soproni évek után a csongrádi bútorgyár gyártmányfejlesztőjeként dolgozott, majd családjával Budapestre költözött és az Operaház műteremvezető scenikusa lett.

1987-ben az ország első, rönkfából készült házát építette meg a családja számára.

1997 óta önálló tervezésű és kivitelezésű, egyedi szoborbútorokat készít, saját stúdiója van.

2015-ben színvonalas alkotói munkájáért a Magyar Ezüst Érdemkereszt Polgári tagozatának kitüntetésében részesült.

Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, alapító tagja a Magyar Belsőépítészek Egyesületének.

Számos hazai is külföldi kiállításon mutatta be különleges, funkcionális alkotásait, munkái köz- és magángyűjteményekben is megtalálhatóak.

2010-ben a Marcali Bernáth Aurél Galériában szervezhettem, rendezhettem meg önálló kiállítását, amelyen egyedi, humorral és groteszk elemekkel is átszőtt bútorszobrait tekinthették meg a művészetkedvelők. Az emlékezetes kiállításon a Marcato Ütőegyüttes közreműködött.

A járványhelyzet miatt, most csak virtuálisan tudjuk bemutatni Sprok Antal régebbi, és az utóbbi években készült míves, egyedi fa bútorszobrait. A fa megmunkálásának különleges lehetőségeit mutatja be a nagyszerű alkotó , aki időtálló művészi értékű munkáival a természet közelségét , a faanyagban rejlő szépséget hozza el otthonainkba.

T. Molnár Gertrúd

Kaméleon

 

A képek forrása: sprok.hu
(Az alkotások címének megjelentéséhez vigye a kurzort a kép fölé!)

A fotók a művész engedélyével kerültek felhasználásra.