Tavaszünnep Marcaliban – szombat

Kultúra-koktél: kiállítás, sajtószemezgetés, Korzó-díj. Harmincöt éve lett városi Kulturális Központ az intézmény. Az évfordulós ünnepségen elsőként a Calypso kórus lépett közönség elé a Kulturális Korzóban, Stamler Edit vezetésével és Kósz Gyöngyi zongorakíséretével.

– Ha a kultúrára nem áldozunk, ha a kultúra feltételeit nem próbáljuk megteremteni, akkor építhetünk nagyon szép sugárutakat, meg nagyszerű épületeket, csak éppen kiüresedik az egész, mert hiányozni fog belőle a szellem – mondta Sütő László polgármester köszöntőjében. A városvezető az elmúlt évtizedek igazgatóinak – Szabó Gábor, Gombai Győző, Bőszné Kiss Katalin – tevékenységén keresztül idézte fel Marcali kulturális életének változásait, annak hullámvölgyeivel és pezsgő éveivel együtt. Külön kitért a Kulturális Korzó építésére, ahol a Kulturális Központ és a Marcali Múzeum egy helyen jelenik meg, s ami a kulturális élethez reprezentatív környezetet biztosít. – A befogadó háttér megteremtése, illetve az a tevékenység – benne a civil szerveződések, egyesületek önmegvalósításának felkarolása – fontos tényező, amit a Kulturális Központ – ma már Vigmondné Szalai Erika igazgatóval végez annak érdekében, hogy valóban a város minden társadalmi rétegét, de legalább is azokat, akik igénylik, meg tudja szólítani, ide tudja hívni – tette hozzá a polgármester. – A kulturális központ, a múzeum, s időnként hozzácsatlakozva a könyvtár, rengeteg közös kínálatban gondolkodik, s ezáltal kialakult az a fajta kulturális korzózás is, melyről mindig is beszéltünk: a ligetváros imázsát is erősítő kulturális, sétáló turizmus lehetőségeinek fejlesztése.

Az ünnepség további részében Vigmondné Szalai Erika igazgató bemutatta az évforduló alkalmából alapított Korzó-díjat. Az intézmény az önálló díj alapításával Marcali kulturális életében aktívan résztvevő, azért sokat tevő emberek kultúrapártolását ismeri el, s melyet minden évben a Kultúra napi ünnepségen ad majd át. A pályázat alapvető feltétele volt, hogy a díj méltó képviselője legyen a Kulturális Központ szellemiségének, illetve a pályamunka idézze meg a Kulturális Korzó egy momentumát, vagy utaljon a kultúrához köthetően Marcali egy nevezetes pontjára, gondolatára. A pályázatra Parázsó Viktória gravírozó, Sabján Veronika iparművész és Szórádi Zsigmond szobrászművész nyújtott be munkákat. Az alkotásokra a zsűrizés mellett a közönség is szavazhatott. Ennek alapján Szórádi Zsigmond szobrászművész, a Kultúra színtere, terjesztése című alkotása képviseli az intézményt.

– A Korzóban a kultúra színtere reprezentatív hellyé vált, s ezt igyekeztem kifejezni anyaghasználatban és az asszociatív stílusban – beszélt a kiválasztott alkotásról Szórádi Zsigmond. – A díj bronzplakettjének egyik oldalán az épületben folyó tevékenység szimbólumai, valamint az arcvonásokká alakuló hanghullámok a kultúra terjesztését ábrázolják. A másik oldalán pedig maga az épület főhomlokzata látható – a nyitott kapura utalva.

Az est folytatásaként egy-egy „kultúrkoktél” ital mellett, felolvasó est keretében, Ez volt… címmel szemezgetést hallhattak az érdeklődők a Kulturális Központról megjelent írásokból, illetve megnézhették az elmúlt 35 év sajtómegjelenéseiből összeállított cikkgyűjteményt.

A Tavaszünnep programsorozatának lezárásaként pedig egy közös koncert volt a Művelődési Házban. A Balaton M&K Fúvós Együttes, melynek karnagya Hajas Béla, valamint a Sárkány Zsolt vezetésével működő Marcato Ütőegyüttes ünnepi fellépéssel fogadta az érdeklődőket.

További cikkek:

Marcali Portál – Tavaszünnep…