Szemléletformáló láthatatlan ebéd

A Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesületének Marcali Kistérségi Csoportja szemléletformáló programra hívta az együttműködő partnerintézmények képviselőit. A „vak ebéd” nevet viselő rendezvényen a látássérüléssel élők helyzetére kívánták felhívni a figyelmet. A Kulturális Korzóba érkezőknek már bekötött szemmel kellett belépniük az épületbe is, ahol Papp Tünde a marcali csoport vezetője és munkatársa Tóth Erika, valamint a megyei egyesület elnökhelyettese dr. Nemesné Kiss Gabriella segített a kabátok elhelyezésében, az asztaloknál való helyfoglalásban, valamint a háromfogásos ebéd elfogyasztásában. Leves merítése tányérba, felvágandó főtt krumplival és főtt tojással tálalt spenót, és a villázandó desszert igazi kihívás elé állította a résztvevőket. Nem volt könnyű feladat összehozni a vizeskancsót a pohárral sem, a mértéket pedig még nehezebb volt felismerni.

A vendégek így tapasztalhatták meg, élhették át, hogy milyen nehézségeket vet fel vizuális segítség nélkül egy mindennapi tevékenység a látásukat vesztett emberek életében.

A rendezvény vendége volt a vakvezető kutyával érkező barcsi kistérségi vezető, a születésénél fogva nem látó Stecher Andrea is, aki humorba ágyazva beszélt saját állapotáról, helyzetéről, hétköznapjairól, nehézségeiről és élményeiről.