Megérett a szőlő Marcaliban is

Mi kerül az éléskamrába? Egy vidéki gazdaság mintája adta a programelemeket a három napos őszi fesztiválon Marcaliban. A rendezvény központi témája a helyi termék, annak háztáji feldolgozása és a hozzá kapcsolható szakmák népszerűsítése a kulturális hagyományok ötvözésével.

Az aratás, a szüreti munkák végét szimbolizálta a mezőgazdasági munkagépek és a néptáncosok zenés felvonulása a marcali Baglas Néptánc Együttessel, a krotoszyni (lengyel) Kozminiacy Együttessel és a marcali Baglas Fundamentum Táncegyüttessel.

A szabadtéri színpad programkínálatát Blues-and more címmel a Török Ádám – Fehér Ádám duó műsora indította. Török Ádám a Mini együttes alapítója és Fehér Ádám az ifjú és tehetséges gitáros a generációs különbségek ellenére is hihetetlen összhangban játszott, egymás zenei gondolatait kiegészítve. Őket követően a Baglas Fundamentum Táncegyüttes vette birtokba a színpadot, illetve a színpad előtti teret is.

Mihály napi szüreti mulatozással az óvodások is készültek. Ezúttal a marcali Bóbita óvoda Katica csoportjának tapsolhatott a közönség.

A néptáncos vonalat a lengyel Kozminiacy táncosok vitték tovább. A krotoszyni csoport a dél wielkkopolski régió néptáncaiból tartott bemutatót, megtáncoltatva a nézőket is.

Nincs szüreti vigadalom nótázás nélkül. Ehhez Somogyi Kata énekművész járult hozzá „Forró szívvel, hideg fejjel” című műsorával.

Majd a Bojtár zenekar kíséretével a Baglas Néptánc Együttes fokozta a mulatozós hangulatot, bemutatva az utánpótlást is, a Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola néptáncosainak fellépésével.

A tombolasorsolás után az Ocho Macho adott teltházas élő koncertet.

Programzárásként, a Mihály napi pásztortűz jelképeként a Hestia tűzzsonglőrök jártak tűztáncot.

 

A kísérőprogramokat egy rendhagyó kiállítás vezette fel. A Kulturális Korzó Kortárs Galériájában Halvány lila dunszt címmel nem létező tárgyak tárlata nyílt meg népi eredetű kifejezéseket megjelenítve.

Egy másik interaktív, szabadtéri kiállítás is elkészült a fesztivál idejére: a „Kultúrpontba” vendégtelepülésként Balatonmáriafürdő hozta el kulturális örökségét, bemutatót tartva értékeiből, gasztronómiájából.

 

A hagyományokra épülő gasztronómia a fesztivál több programelemében is hangsúlyos szerepet kapott.

„Marcali éléskamrájába” borászok, gazdák és gazdaasszonyok hoztak saját feldolgozású portékákat (lekvár, szörp, must, bor, pálinka), illetve háztáji terményeket kirakodó vásár keretében. Természetesen a bemutatkozás mellett, kóstolásra is lehetőség adódott.

Egy jó éléskamrából nem hiányozhat a liszt sem, amiből a gazdaasszonyok elsősorban a mindennapi kenyeret sütötték. Ennek keretében a szakmaismertető programokkal a pék-cukrász szakma népszerűsítése került előtérbe. A Búzalelke pékség vorkshopjában nem csak nézhették a készítést, hanem ki is próbálhatták az érdeklődők a gyúrást, formázást és végül készre is süthették a péksüteményeket.

A Siófoki SZC Marcali Szakgimnázium és Szakközépiskola partnerségével a cukrásztanulók pedig megsütötték a város tortáját. A háromszáz szeletes óriástorta fő ízesítése a szőlő és a csoki volt. A város tortáját dr. Sütő László polgármester, valamint a város lengyel vendégeinek képviseletében Krotoszyn Járás vezetője, Stanislaw Szczotka szegte meg.

A szakmaismertető rendezvények közé tartozott még a kádár szakma újragondolt változata. Boroshordókból készült csata- és ügyességi játékokkal, hordójárművekkel ismerkedhettek meg, és próbálhatták ki kicsik és nagyok is.

Mivel a gazdaságokban, a ház körül a kutyáknak is meghatározó feladat jutott, a Marcali Kutyasuli bemutató oktatáson keresztül hívta fel a figyelmet a kutyatartásra, az együttélés szabályaira, s adott nevelési tanácsokat is.

Az őszi fesztivál keretében kerültek átadásra „Szép Otthon” díjak is, melyekkel a marcali önkormányzat ismerte el a legszebb portákat. A Marcali Művelődési Központ pedig különleges „szelfi-fallal” is készült. Szüreti hangulatú háttér előtt lehetett fotózkodni, akár jelmezbe bújva is.

A három napos rendezvénysorozat a terményszentelés hagyományát őrizve, szőlőhegyi misével ér véget a Szent Orbán kápolnában.

Az „Érik a szőlő-Marcali éléskamrája 2019-2020”egyik része annak a projektnek, amire 12 millió 154 ezer 450 forintot nyert a Marcali Művelődési Központ a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00545 azonosító számú „Vásárolj helyben!” című felhívás keretében.