Kiállítás ajánló: a Magyar Kultúra Napja

A magyar kultúra napját 1989 január 22-e óta ünnepeljük hazánkban, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban e dátummal jelölte meg a Szatmárcsekén írt Himnusz kéziratának születését.

E jeles napon legfontosabb közös kincsünkről, nemzeti kultúránkról, évezredes kulturális hagyományainkról emlékezünk meg. Az évforduló alkalmat ad arra is, hogy kiemelt figyelmet szenteljünk a ránk hagyott kulturális örökségnek, legyen az művészet, tudomány, épített vagy természeti örökségünk, mert értékes lenyomatai a múltunknak és a jelen, majd a jövő generációjának is tanúsággal szolgálnak.

Az emléknapon országszerte számos kulturális és művészeti rendezvényt tartottak intézményünkhöz hasonlóan, az elmúlt években.

Az idei ünnep kicsit más lesz, hiszen a közművelődési és közgyűjteményi intézmények a pandémia miatt egyenlőre nem nyithatják ki kapuikat a látogatók előtt.

A Marcali Művelődési Központ a magyar kultúra ünnepén szabadtéri tárlattal köszönti e jeles napot. A Kulturális Korzó előtti sétánytárlaton 8-16 óráig tekinthetik meg az érdeklődők a „2020-ról jelentjük”című magazin kiállításunkat, amely később a Kulturális Korzóban lesz látható.

A tárlaton fotókkal mutatjuk be azokat a művelődési központ által szervezett kulturális-közösségi rendezvényeket, amelyeken személyesen is részt vehettek városunk lakói az elmúlt évben, és láthatják a Korzó előtt sétálók azokat a programjainkat is, ahol az online felületeken találkozhattunk csak Önökkel. A kiállítás szöveges részét Vigmondné Szalai Erika készítette, a fotók Zsirai Tibor munkái.

Valamennyi kollégámmal együtt bízom abban, hogy országszerte mielőbb kitárhatjuk a kulturális és közgyűjteményi intézmények kapuit Önök előtt, és újra mód lesz a személyes találkozásokra, az önfeledt kikapcsolódásra a kulturális programokon , a közösségi rendezvényeken.

Írta: T. Molnár Gertrúd , MMK