Baglas Néptáncegyüttes

A Baglas Néptánc Egyesület elődje a Baglas Népi Együttes 1976 decemberében alakult Marcaliban id. Ureczky Csaba nívódíjas koreográfus vezetésével. Másfél éves munka eredményeként 1978. tavaszán, Siófokon az együttes bronzminősítést ért el, amit 1980. tavaszán arany minősítés követett. Ebben az időszakban a számos hazai fellépés mellett az együttes Franciaországban és Bulgáriában vendégszerepelt. 1984 tavaszán az együttes különböző okok miatt sajnos megszűnt. Ezután a városban a néptánchagyományokat az 1981-ben az utánpótlás nevelés céljából megalakult „Prücsök” gyermektánccsoport képviselte Csíkvári István vezetésével.

Megalakulásának 20. évfordulójára 1996-ban újra összeállt az együttes egy jubileumi műsor erejéig. A nagy sikerű műsor hatására, a közben felnőtt fiatalokkal (volt Prücsök) kiegészülve újjáalakult az együttes Baglas Néptánc Egyesület néven.
Az újjáalakulást rövidesen hazai és külföldi fellépések követték. Az együttes vendégszerepelt Németországban, Horvátországban, Portugáliában, Törökországban és Olaszországban. A néptáncmozgalomban elért eredmények elismeréseként 2000. január 6-án „Somogy Polgáraiért” , 2001. március 24-én pedig „Marcali Polgáraiért” kitüntetésben részesült az együttes.

2002 augusztusában az I. EUROFOLK NEMZETKÖZI NÉPTÁNC FESZTIVÁL házigazdája volt a Baglas Néptánc Egyesület, ahol hazai valamint német, lengyel, erdélyi, szlovák és török tánccsoportok vettek részt. A sikerre és érdeklődésre való tekintettel a fesztivált megrendezték 2004-ben, 2006-ban, 2008-ban, 2009-ben és 2010-ben immár  a VI. EUROFOLK FESZTIVÁL került megrendezésre.

2006-ban a Néptáncosok Országos Bemutató Színpada – Minősítő Fesztiválon az együttes 105 ponttal Minősült eredményt ért el. 2008 ősszén az együttes – egy éves hosszabb pihenő után – a régebbi táncosokkal és a művészeti iskola akkori legnagyobbjaival ismét elkezdte a munkát Takács Gábor művészeti vezetésével. A munka azóta is a kezdeti lendületet megnövelve folyik.

Az együttes számos hazai és külföldi fesztivál résztvevője volt. Többek között megfordult Németországban, Olaszországban, Lengyelországban, Törökországban, Horvátországban, Portugáliában, Romániában. 

{foto}baglas{/foto}

Az együttes saját oldala: www.baglas.hu