Az alkotás öröme: Csinát Lajos fafaragó munkái

A Marcali Művelődési Központ kézműveseknek szóló felhívására Csinát Lajos Mesztegnyőn élő fafaragó küldte el a munkáiról készült fotóit.

Bemutatkozásként ezt írja magáról:

„ Mesztegnyőn születtem, jelenleg is itt élek a családommal. Nyugdíjas vagyok, hobbim a fafaragás. Már a ’70-es években érdekeltek a famunkák, de a család és a munka mellett nem maradt időm ezzel foglalkozni. Később, a ’90-es években kezdtem el faragni. Megszerettem a fa megmunkálását, hogy egy kivágott fából, egy ágból, vagy akár egy darab kéregből egy új „élet” születhetett a kezem közt. Főként a paraszti világ az, ami munkáimban megjelenik.”

Csinát Lajos szerényen nem említette meg azt, hogy köztéri alkotásai Mesztegnyőn több helyen is megtalálhatóak, városunkban pedig a Marcali Művelődési Központ felkérésére készítette el Nagy János gyékényesi fafaragóval közösen az Ápolónő az I. Világháborúban című nőalakját, amely a Városi Fürdő női szoborparkjában látható.

A tehetséges alkotó mívesen megmunkált fa szobrait tekinthetik meg fotógalériánkban.

Cigány hegedűs

Dagasztó asszony

Juhász

Köpülő asszony

Pihenő Apó

 

Továbbra is várjuk az Alkotás öröme című felhívásunkra a tárgyalkotó munkáikról beküldött fotóikat és bemutatkozó soraikat a gertrud.molnar@gmail.com e-mail címre.

 

Írta: T. Molnár Gertrúd, Marcali Művelődési Központ