Tűz és szenvedély Marcaliban

Éjszakai tárlat, irodalmi összeállítás, tűzzsonglőrök és tűzugrás. A Múzeumok éjszakája és Szent Iván éj adta a keretet Marcaliban, hogy a kulturális intézmények sétányra fűzték fel programjaikat. A kulturális terek közötti városséta olyan kínálatot egyesített, mely egyik helyről, a másikra vezette a látogatókat.

 

A kiindulópont a Bernáth Aurél Emlékház festői udvara volt, ahol az Imre Sándor Szeretetszínház a Hamupipőke mesejátékot adta elő. Majd az érdeklődőket a Berzsenyi Dániel Könyvtár várta, a tűz, a szerelem témája köré épülő zenés-verses összeállítással, zsíros kenyér partival, hűsítő frissítőkkel.

A sétány újabb állomásaként a szabadtéri színpadon brazil szamba showként jelent meg a szenvedély a táncban.

Ezt követően a Kulturális Korzóban gyűjteményes kiállítás nyílt, Varga István újságíró felvezetésével – Erotika a képzőművészetben címmel.

A Marcali Múzeum igazgatója, Vidák Tünde pedig éjszakai tárlatként, A paraszti polgárosodás világa – az egykori paraszti kultúra tárgyi környezete című kiállítást ajánlotta a sétálóknak. Az estet a tűz tiszteletére Hestia tűzzsonglőr bemutató zárta. A programsorozat vasárnap délelőtt folytatódott a gyótapusztai részönkormányzat bekapcsolódásával.

Szaka Zsolt vezetésével túrázók is „sétára” indultak, a gyótapusztai kultúrházhoz, ahol velük együtt, más érkezőket is mágikus népszokással is fogadták a szervezők. A tűzugrásra vállalkozók kívánság-teljesítő szerencséjüket kipróbálva „jóslást” kaptak. A múzeumi tárlat, valamint a színházi előadás mellett tekeverseny is volt: a lángoló tűzkerék gurításának szimbolikájára.

További cikkek a Marcali Portálon:

Tűz és szenvedély Marcaliban

Tűz és szenvedély Gyótapusztán