Mesterségem címere: Kosárfonó

Az „ Érik a szőlő- Marcali éléskamrája” pályázat keretében megvalósuló felnőtt kézműves foglalkozáson 2020. augusztus 19-én, a kosárfonás mesterségével ismerkedhettek meg a résztvevők. A szakkör szakmai koordinálója T. Molnár Gertrúd volt.

Az ősi kézműves mesterség néphagyományairól és a mindennapi életben való hasznosításáról, egykori szerepéről, Babainé Mikó Beáta foglalkozásvezető tartott ismertetőt.
A fonott termékek eredeti alapanyaga a hántolt fűzfavessző. A háztartásban betöltött funkciója mellett, ma már lakásdíszek, kisebb bútorok is készülnek e természetes anyagból.
A mai korban a kosárfonás a technikájában nem, de az alapanyagaiban sokszínűbbé vált.

A környezetbarát anyagok és az újrahasznosítás jegyében a felnőtt szakkör tagjai papír felhasználásával készítették el díszkosaraikat.
A kartonpapírból készült alap után, újságpapírból sodort vékony csövek segítségével két szerkezeti rész elkészítésének a technikáját gyakorolhatták: az oldalkaróból az oldalfonást vagy a sövényfonást. Ki-ki választhatott kedvére e technikák közül.
Az elkészült műveket festeni, díszíteni is lehetett, sőt, akinek kedve volt, textil felhasználásával más módon is gyakorolhatta e kézműves technikát. A nagy figyelmet és kézügyességet igénylő fonott munkáikat a résztvevők hazavihették, inspirációt nyerve az otthoni alkotásra.