Kultúrkertek a Hungarikumok ösvényén: Honfoglaló-kert

Szombaton délután, aki kilátogat a Városi Fürdőbe, a „Kultúrkertek ösvényén” hatodik állomásként a Honfoglaló-kerttel találkozik.

 

A lovasíjászat Kassai módszere

Bölcs Leó, Konstantin és a nyugati krónikások egyöntetűen egyetértettek abban, hogy a magyarok harci szellemükben, fegyelmezettségükben és lovasíjász-tudásukban felülmúlhatatlanok. 

A Kassai Lovas Iskola célja ennek a sportnak az újraélesztése. Az edzés során a lovasíjásznak el kell érnie azt a tudásszintet, amellyel egykoron őseink is rendelkeztek.  A lovasíjász előre, oldalra és hátra lövéseket ad le, ezzel elsajátítva a lovasíjászat alapjait.

 

X-XI. századi magyar íj

A IX-XI. századi magyar íj szimbólum. Elválaszthatatlanul kötődik a Kárpát-medencében letelepedett őseink életmódjához. Volt idő, amikor ezt a fegyvert akár vadászaton, akár harcban mindenki másnál jobban, eredményesebben használták elődeink.

 

A solymászat, mint élő emberi örökség

A magyar solymászat több mint ezer éves múltra tekint vissza. A magyar identitás része, és Magyarország egész történelmében megjelenik. Röviden a ragadozómadár és a természet szeretetét, a vadászati ​​ismereteket, a ragadozómadár tenyésztését és kiképzését, a hagyományos solymászeszközök készítését és használatát, a hagyományápolást, a tanítást, szemléletformálást jelenti.

A magyar szürke szarvasmarha

A magyar szarvasmarha a legismertebb őshonos háziasított állat. A letelepülő magyar törzsekkel érkezett a Kárpát-medencébe.

Magyar gulyásleves

gulyás az egyik legnépszerűbb magyar eredetű, (szürke)marhahús-alapú egytálétel, amelyet világszerte ismernek.  A jó gulyásleves hagymában, paprikában és (marha)húsban gazdag, kockára vágott burgonyával, valamit csipetkével, sűrítés nélkül készül.

A Honfoglaló-kertben a Boronkai Hagyományőrző és Íjász Egyesület közreműködésével elevenedik meg a magyarok harci szelleme. Lesz solymászati bemutató is, és szürkemarhából elkészül a szintén hungarikummá nyilvánított magyar gulyásleves is.