Kultúrházak éjjel-nappal Marcaliban

A művelődési házak, közösségi terek 2007-ben kapcsolódtak be a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozatba, 2012-ben a Magyar Népművelők Egyesületének szervezésében Kultúrházak éjjel – nappal címmel vált önállóvá a programsorozat. Célja a művelődési házak és terek, valamint az abban folyó közösségi művelődés népszerűsítése, valamint, hogy felhívja a figyelmet a közművelődési terek nyitottságára, az intézmények és szervezetek sokszínűségére, a helyi társadalomban betöltött közösségépítő szerepére.

 

Idén Balog Zoltán miniszter fővédnökségével az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta a kezdeményezést, amelyhez csaknem 400 kultúrház több mint 1000 programmal csatlakozott a hétvégén. Köztük a marcali Kulturális Központ is.

Vigmondné Szalai Erika, a Kulturális Központ igazgatója elmondta: az aktuális kulturális és múzeumi kiállítások mellett, saját és civil közösségek kezdeményezéseivel mutatta meg az intézmény a kulturális terek fontosságát.

Újszerű ötlettel jelentkezett a marcali 8700.hu civil közössége, hogy a gyerekek mellett a felnőtteknek is lehetőséget adjon a jelmezbe bújásra. A Kulturális Korzóban több mint ötvenen karneváloztak: batyus terítékkel, Niklai János fellépésével, bálkirálynő választással, karaokéval és ötletes jelmezekkel.

A felnőtt farsang után, másnap a marcali Mesevarázs Óvónői Bábcsoport foglalta el a Művelődési Ház színháztermét: a Holle anyó című mesejátékuk teltházas estét hozott.

Az éjszakai nyitva tartásról a Baglas Néptánc Együttes és a Bojtár Népzenei Együttes gondoskodott, akik zsíros kenyér partival fűszerezve táncházas foglalkozáson tartották ébren az érdeklődést. Mintegy félszázan, elsőként a legkisebbek, majd végül a felnőttek tanulhatták a tánclépéseket a Művelődési Házban.

További cikekk:

Marcali Portál – Táncház szombaton este…

Marcali Portál – Felnőtt farsang a Korzóban…

Marcali Portál – Újra a Holle anyó…

8700.hu – Huncut Karnevál

TAVI TV – 8700.hu rendezésében felnőtt farsangot rendeztek a Kulturális Korzóban – VIDEÓ