Kovács József életmű-kiállítása a Kulturális Korzóban

Kovács József nyugalmazott rajztanár életmű-kiállítása nyílt meg a Kulturális Korzó Kortárs Galériájában. Köszöntőt mondott Györei István. A kiállítást Horváth János Milán ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

 

A kiállítás szeptember 3-ig tekinthető meg.

Kovács József 1937-ben Marcaliban született és itt járt polgári iskolába. 10 éves korától vonzotta a rajzolás.
A csurgói gimnázium humán tagozatán, a jó szemű pedagógusok kérésére történelmi képeket, versillusztrációkat, képeslapokat készített.
Tollal rajzolt grafikái, vízfestékkel és temperával készült képei alapján a tanárai a művészet irányába terelték a gimnazistát.
A pécsi és az egri tanárképző főiskolán végezte el a rajz-földrajz szakot, majd Devecserbe került, az ottani általános iskolába tanítani. 17 évnyi Veszprém megyei tanári munka után került vissza Somogy megyébe, szeretett városába, Marcaliba.
1975-től a Noszlopy Gáspár általános iskola, majd 1979-től a Mikszáth utcai általános iskola pedagógusa lett, ez utóbbi iskolából ment nyugdíjba.
Rajztanári pályafutása alatt több tanítványából vált rajztanár, képzőművész.
Nyugdíjba vonulása után sem „tétlenkedett”. 1997-1998 között a gombai templom stáció képeit festette meg. Nyári képzőművészeti alkotótáborok állandó résztvevője, helyi gyermekrajz pályázatok zsűritagjaként is tevékenykedik. Önálló és csoportos kiállításokon vett részt az elmúlt évek során, alkotásaival.
Kedvelt témái a csendéletek, a tájképek, a portrék. Lágy líraiság, biztos ecsetkezelés, a fények és a színek kompozícióba álmodása jellemzi alkotásait.

Kovács József életmű kiállítása tisztelgés a tanár és a művész előtt.

További cikkek:

Marcali Portál – Kovács Tanár Úr kiállítás megnyitó