Közművelődési Szakmai Nap Kaposváron

Közművelődési Szakmai Napra hívott minden érdeklődő, somogyi szakembert 2014. november 27-ére a Nemzeti Művelődési Intézet.

 

A program a megyében dolgozó, közművelődési szakemberek számára biztosított találkozási alkalmat, melynek során lehetőségük nyílt a Nemzeti Művelődési Intézet munkájának, mintaprojektjeinek megismerésére, valamint olyan, jó gyakorlatok megismerésére, melyek Somogy különböző, közművelődéssel, foglalkozó szervezeteinél példaértékkel bírnak.

 

Elsőként Török Károlyné Miszori Marianna módszertani osztályvezető mutatta be a Nemzeti Művelődési Intézetet, annak feladatait, mintaprojektjeit az ország szinte minden megyéjéből. Előadásában kitért a törvényi kötelezettségekre, a feladatfinanszírozás rendszerére, valamint olyan mintaprojekteket emelt ki, melyek a megyék feladatellátásában példaértékűek. Ezután Szalay Lilla, a Nemzeti Művelődési Intézet Somogy megyei koordinátora beszélt azokról a tevékenységekről, melyek az iroda feladatellátásában megjelennek.

 

A soron következő előadók az iroda munkájához kapcsolódtak, egy-egy olyan tevékenységet mutattak be részletesebben, melyek a feladatfinanszírozás keretében, szakmai együttműködésben valósulnak meg.

 

Elsőként Vigmondné Szalai Erika igazgató mutatta be a Marcali Kulturális Korzót, és beszélt az intézmény folyamatban lévő minősítéséről.

 

Madarász Anna a Völgy Hangja Fejlesztési Társaság Közhasznú Egyesület tevékenységéről, széleskörű, fejlesztési folyamatairól tartott tájékoztatót.

 

Igazi színfoltjai voltak a programnak Szukits Sándorné és a karádi hímző asszonyok, akik a település hagyományairól nemcsak szóban számoltak be, hanem az előadás – és az egész program – alatt hímeztek, ezzel is közelebb hozva az érdeklődőkhöz az élő hagyományt.

Ember Sándorné Népi Iparművész folytatta a somogyi hagyományok, ezen belül a buzsáki hímzés bemutatását, melyet saját munkáival illusztrált.

 

A „Helyiérték” Alkotók és Gondolkodók Regionális Egyesülete nevében Gergely Piroska beszélt a szervezet kiemelt fesztiváljairól, rendszeres, fiataloknak szóló programjairól, és arról az önkéntes tevékenységről, mely a programok megvalósításában is jelentkezik.

Eglyné Katona Andrea, a Compass Európai Ifjúsági Közösségért Egyesület elnöke zárta a szakmai programot, aki a szervezet kiterjedt, az európai önkéntességet is magába foglaló tevékenységéről szólt.

 

A kaposvári Együd Árpád Kulturális Központ kiállítóterme zsúfolásig telt az érdeklődőkkel, akik a megye legkülönbözőbb településeiről, kulturális intézményeiből, civil szervezeteitől érkeztek.

 

Tudásban és emberségben gazdag, a közösségi művelődést szívügyüknek tekintő előadók és szervezetek mutatkoztak be ezen a napon, mely tartalmas, gondolatébresztő program volt minden résztvevő számára.

Szalay Lilla

Nemzeti Művelődési Intézet Somogy megyei koordinátora