Gyermekvédelmi Hét 2016

A Gyermekvédelmi Hét keretében szerdán új anya-baba otthont adtak át Marcaliban a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ Százszorszép Gyermekotthonában. Az új lakásotthonban hat szobát alakítottak ki az anyáknak és gyermekeiknek, a legmodernebb körülményeket biztosítva a baba-mama együttléthez.

A beruházást 46 millió forintból valósította meg a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ. Az avatóünnepségen Neszményi Zsolt kormánymegbízott a gyermekvédelemben dolgozók elkötelezett hivatásáról, Móring József Attila országgyűlési képviselő pedig a szeretet, a segítségnyújtás erejéről beszélt. A marcali csecsemőotthon 33 éve nyitotta meg kapuit a 90-es évek elejétől pedig már a rászoruló anyákat is fogadták gyermekeikkel együtt. a jelenlegi fejlesztés újabb hiánypótló szerepet tölt be az intézményi segítséget adva a gondoskodás területén. Az új anya-baba otthont Kiss Iván címzetes prépost és Fazekas Krisztián Árpád református lelkész is megáldotta.
Az átadás után konferencia kezdődött a Szemünk fényében – Fiatalkorú anyák a gyermekvédelemben címmel a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltségének szervezésében.

 

Tóth László Norbert igazgató arról beszélt: a tárgyi és személyi feltételek mellett, a szakmai tudás is elengedhetetlen a gyermekvédelmi feladatellátásban. A megyei Gyermekvédelmi Hét keretében rendezett szakmai találkozón a gyermekvédelemben dolgozó intézmények munkatársai, vezetői mellett a Somogy Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztályának szakemberei is részt vettek. Neszményi Zsolt kormánymegbízott kiemelte: a Somogy Megyei Kormányhivatal a gyámügy területén hatékonyan és napi szinten működik együtt a megyei gyermekvédelemmel, e terület munkáját pedig emberség és lelkiismeretesség kell, hogy jellemezze.


Csütörtökön Zene nélkül mit érek én címmel zenés-táncos fesztiválon mutatkoztak be gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyerekek és fiatalok Marcaliban. A résztvevőket Sütő Bernadett, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltségének igazgatóhelyettese, Tomorné Huber Éva, a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ, Óvoda, Általános Iskola és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója és Sütő László marcali polgármester köszöntötte. A gyermekvédelmi gondoskodásban élőknek nagyobb szükségük van arra, hogy minél nyitottabbak legyenek és megmutathassák magukat, akár szólóban, akár csapatban. A bemutatók fontosak, mert a szereplés, a siker, a taps hozzájárul a fiatalok önbizalmának erősítéséhez, és sok képességet, akaraterőt fejleszt már a felkészülés alatt is.

A fesztiválra a megye egész területéről érkeztek szereplők, több mint húsz műsorszámot állítottak színpadra. Ki énekkel, ki tánccal, míg megint más ezek kombinációjával, akár szólóban, vagy csapattal próbálta elnyerni a zsűri és társai tetszését. A vendégekkel, kísérőkkel együtt csaknem kétszázan találkoztak a fesztiválon, amelynek alapjait 2005-ben tette le a marcali Százszorszép gyermekotthon. A szervezők meglepetés sztárvendéget is ígértek a fiataloknak: Oláh Gergő lépett színpadra és vonta be közönségét is műsorába.