Összefoglaló a pályázat első feléről…

DSC2061

 DSC2061A TÁMOP. 3.2.3. –A-11/1 -2012-0055. számú „A helyi hagyományok innovatív továbbélését, alkalmazását szolgáló kompetenciák fejlesztése a kézműves technikától a digitális technikákig” című pályázatunk megvalósítása a félidejéhez érkezett. A kiállítást azért hoztuk létre, hogy a kedves szülők, a pedagógusok és természetesen a gyerekek is láthassák , mivel is foglalkoztak csemetéik, tanítványaik, barátaik az elmúlt bő félévben. Elöljáróban engedjék meg , hogy  megköszönjem a partner iskolák pedagógusainak, szaktanárainak  a szervezéshez, a lebonyolításhoz nyújtott segítséget.

Mindenek előtt a szakköröket vezető kollégák munkáját köszönöm, A kézműves tárgyalkotó első  csoport vezetője: Fuisz Jánosné nyugdíjas pedagógus volt. A nyári intenzív szakköröket Babainé Mikó Beáta vezette.

A kerámia szakkörök vezetője mindhárom  turnusban Sabján Vera – keramikus iparművész.  és  itt említeném még : Harangozó Rita népi iparművész nevét, aki a kerámia tárgyak kiégetésében nyújtott segítséget. Köszönjük !

A fotó és film szakkörök vezetője Bognár Endre volt, A művészeti vezető és a fotó tábor vezetője :   Szamody Olaf Zsolt, fotóművész, a Magyar  Fotószövetség Elnöke. Köszönöm a munkájukat !

S most néhány szó a programról :

A 2012. novemberében indult szakkörök  kreatív és szintetizáló szakaszai 2013. május , júniusára befejeződtek . A tanévben 3 fotós, 1 filmes , 1 kézműves- kerámia és 1 kézműves- népi tárgyalkotó csoport működött.  A nyári intenzív szakkörök 2 kézműves –kerámia és 2 kézműves- népi tárgyalkotó csoport indítását tették lehetővé. Év közben 3 alkalommal szerveztünk a gyerekek számára kiegészítő foglalkozásként tanulmányutat. A kézműves és fotós- filmes   csoportokat összevonva 2013. április 2.-án Pécsre,a Zsolnay negyedbe,valamint városfotózásra vittük .    Május 1.-én a fotós és filmes csoportokkal  Bp.-en  az Országos sajtó fotó kiállítást,  valamint a Várat néztük meg. A nyári intenzív szakkörök résztvevőivel  pedig szintén Pécsre és Szennára látogattunk el. 

A fotós és filmes csoportok június 17-től . a balatonfenyvesi  táborban  Szamody Olaf Zsolt  és Bognár Endre vezetésével mélyültek el az év közben szerzett ismeretekben, a gyakorlatban is kipróbálva a fekete- fehér fotózás, valamint a művészi fotó készítés fortélyait. A filmesek az év közben készített felvételek vágását, szerkesztését gyakorolták.

A kerámia és népi tárgyalkotó csoportok  nyári táborozását augusztus végére időzítettük, így lehetővé téve , hogy az tanévben járó gyerekek és a nyári kurzus résztvevői  egyaránt  részesei lehessenek az élménynek. A kerámiások  aug. 21 és 23 között, a kézművesek aug. 25 és 27 között töltöttek el három – három  napot  intenzív munkával, alkotással.

A foglalkozások eredményeiről  helyettem beszéljenek az elkészült alkotások, a fotók , a filmek, melyeket a megnyitó után a mozi teremben levetítünk,  a sok-  sok kerámia  és a változatos technikákkal készült egyéb termék. Természetesen az elkészült képek, alkotások csak kis részét tudtuk kiállítani, hisz például a sok száz fotó előhívására már nincs anyagi lehetőségünk. De a digitális technikának hála, a gyerekek saját gépeiken megőrzik azokat.

Kérem Önöket, hogy  a rajzokat , festményeket, különböző technikákkal készült tárgyakat ne egymáshoz mérjék, hisz sokszor nagyon különböző korú gyerekek munkái ezek. Ismerve saját gyerekeiket, tanítványaikat a gyerek önmagához mért fejlődését, tehetségét, szorgalmát értékeljék. A szakkörvezetők által legtehetségesebbnek ítélt gyerekek könyvjutalomban részesültek. Kézműves tárgyalkotó szakkörösök közül : Kárász Kristóf és Jáger Lúcia, A kerámiások közül: Németh Olivér, a fotó szakkörösök közül: Fülöp Ákos. A Filmesek közül Buzás Dorottya. 
{foto}tamop/2013_09_11_k{/foto}