Kultúrkertek a Hungarikumok ösvényén

Hungarikumokat, értékeket bemutató Kultúrkertek között sétálhattak a vendégek Marcaliban.

Egy napra Hungarikumok ösvényévé alakult át a marcali fürdő sétánya, ahol – a marcali Calypso Kórus énekes flashmobja kíséretében – a hungarikumok mellett a városhoz, járáshoz köthető értékekkel lehetett ismerkedni.

 A Vadász-kertben Páll Endre erdész-vadász emlékét idézte meg a szőcsénypusztai Déli ASzC Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a Somogy Megyei Vadászkamara és a Gyótai Vadásztársaság, ahol erdészeti-vadászati bemutató, trófeakiállítás, játékos feladatok, filmvetítés fogadta az érdeklődőket

A Művész-kertben Berzsenyi Dániel költő és Bernáth Aurél festőművész előtt tisztelegve élményfestésre volt lehetőség. Közben Berzsenyi verseket lehetett hallgatni felvételről, melyeket a marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium diákjai mondtak fel. A niklai Berzsenyi Dániel Emlékház és az Interaktív Méhészeti Kiállítás Berzsenyi „méhészeti örökségét” mutatta be interaktív játékokkal, szelfi-fallal és mézkóstolással.

A Rétes-kertben a  Mesztegnyői Honismereti és Természetvédő Közhasznú Egyesület tagjai mutatták be a réteskészítés és a kemencében sütés folyamatát.

A Szóda-kert a szikvíz felhasználásával szörpöket és fröccsöket kínált.

A Honfoglaló-kertben a Boronkai Hagyományőrző és Íjász Egyesület közreműködésével elevenedett meg a magyarok harci szelleme. Solymászati bemutató és sámándobszó mellett lehetett íjászkodni, sőt a lovas-íjász módszert is ki lehetett próbálni. Ráadásként szürkemarhából készült magyar gulyáslevest is lehetett kóstolni.

A Labda-kertben Marcali Városi Futball Klub a labdarúgás utánpótlását biztosító kis focistákkal tisztelgett Bene Ferenc magyar válogatott labdarúgó, csatár, olimpiai bajnok előtt, mintegy felhívva a figyelmet Bene Ferenc értéktárba való felvételére.

A hungarikumokkal való ismerkedéshez „Virágos rét” adta keretben, óriás-társasjáték is segítséget adott.

Ráadásként, akinek kedve támadt, kisvonattal is kilátogathatott a Kultúrkertekbe.

A program megvalósítására 2.802.000 forintot nyert a HUNG-2022 pályázaton a Marcali Művelődési és Szabadidő Központ Nonprofit Kft., a HF/448/2022 azonosítószámú „Kultúrkertek a hungarikumok ösvényén” című projekt keretében, a Hungarikum Bizottság és az Agrárminisztérium támogatásában.