Vásárolj helyben! „Érik a szőlő” – Marcali éléskamrája

infoblokk kedv final CMYK ESZA

Kedvezményezett neve: Marcali Művelődési Központ

Projekt címe: Érik a szőlő – Marcali éléskamrája

Projekt időtartama: 2019-2020

Pályázat azonosítószáma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00545

Támogatás összege: 12.154.450 Ft

 

Az Érik a szőlő – Marcali éléskamrája című projekt a vidéki életmód megőrzését, a helyi hagyományok és a helyi termékek népszerűsítésén keresztül a turizmus fejlesztését, a helyi termelői terméket felhasználó gasztronómia előtérbe állítását, a helyi identitás erősödését szolgálja.

A program magába foglalja azokat a sajátos kulturális értékeket, melyek a város hagyományaira épülnek. Marcaliban erős a tradíciója a mezőgazdasági termelésnek, a szőlőhegyi gazdálkodásnak és egyre erősödik a sokszínű kistermelői tevékenység. A helyi termék mögött általában mindig ott van a környezettudatos fogyasztói magatartás terjesztése, az egészséges életmód, a helyi gazdaságfejlesztés helyi termelők termékeinek piacra segítésével, a hagyományőrzés, a turizmus fejlesztése és a baráti közösség, civil szerveződés kialakításának lehetősége.

A szüreti, a szőlőhegyi hagyományok szerves része a folklór. Marcaliban meghatározó a néptánc kultúra is. A folklórhagyományok újraértelmezése összekapcsolva a helyi termékek kultúrájának erősítésével jó lehetőséget kínál a térség turisztikai arculatának kialakításához is.

A projekt elemei:

1.) Az Érik a szőlő – Marcali éléskamrája fesztiválon őstermelők, kézművesek, bortermelők kapnak lehetőséget arra, hogy bemutatkozzanak (kiskert piac, Mihály napi ízlelő), illetve a mezőgazdasági szereplők népszerűsítsék mesterségüket (gépbemutató, utcatárlat). A kísérőprogramok összeállításánál a szürethez kapcsolódó folklórhagyományok – Marcalira jellemzően a néptánckultúra játszik főszerepet, melynek nemzetközi vonalat ad a város külföldi (meglévő és leendő) testvértelepüléseinek és a helyi néptánc egyesület határon túli partnereinek részvétele.

2.) Marcali éléskamrája – szakmaismertető bemutató a fesztivál része, ami a gazdák és gazdaasszonyok munkájába ad betekintést, valamint a Mesterek és műhelyek címszó alatt kézműves terméket előállítókra is fókuszál.

3.) Mesterségem címere – olyan kézműves tevékenység, mely a gasztronómiától kezdve a tárgyalkotásig szólítja meg a közösség tagjait. A foglalkozások tartásába Marcali Művelődési Központ bevonja a helyi őstermelőket, kézműveseket és hagyományőrző szakembereket. A foglalkozások három alappilléren állnak: az egyik Marcali helyi értékeihez kötődik, a másik a Marcaliban (és a járásban) élő kézművesek bemutatkozását segíti elő, a harmadik pedig a Marcali Művelődési Központ által létrehozott Amatőr Alkotók kiállítóterében megvalósuló kézműves kiállításokhoz kapcsolódik.

Eddig megvalósult:

Érik a szőlő – beszámoló (pdf)

1. Mesterségem címere – a rétesnyújtó (pdf)

2. Mesterségem címere – az üvegfestő (pdf)

3. Mesterségem címere – a gyertyaöntő (pdf)

4. Mesterségem címere – a pirográfus (pdf)

5. Mesterségem címere – a bábkészítő (pdf)

6. Mesterségem címere – a mézeskalács készítő (pdf)

7. Mesterségem címere – az ékszerkészítő (pdf)

8. Mesterségem címere – az álompárna készítő (pdf)

9. Mesterségem címere – az ásványékszer készítő (pdf)

10. Mesterségem címere – az álarckészítő (pdf)

11. Mesterségem címere – a rózsakészítő (pdf)

12. Mesterségem címere – a szmájlikészítő (pdf)

13. Mesterségem címere – a batikoló (pdf)

14. Mesterségem címere – a vintage díszítő (pdf)

15. Mesterségem címere – a szappankészítő (pdf)

16. Mesterségem címere – a kosárfonó (pdf)

17. Mesterségem címere: a diótorta készítő (pdf)

18. Mesterségem címere – a képeslap készítő (pdf)

Mesterségem címere – beszámoló (pdf)

Turisztikai Mester-csomag (pdf)

Utcaavató őszi fesztivál Marcaliban – beszámoló (pdf)

infoblokk kedv final CMYK ESZA